Whole Body Whole Person

logoWBWP_1

Program de suport al vieţii şi echilibrului dintre corp şi minte destinat copiilor şi tinerilor

Existǎ perioade în viaţa noastrǎ, cȃnd ne putem simţi dezorientaţi neştiind ce cale sǎ alegem, simţind totodatǎ cǎ pe drumul vieţii ne-am pierdut puritatea sau cǎ inocenţa noastrǎ a fost prea mult timp mascatǎ. Ni se întȃmplǎ apoi sǎ privim un copil şi sǎ ne amintim de perioada copilǎriei. Ȋn momentul acela realizǎm cǎ pe durata vieţii noastre putem fi multe lucruri, dar un singur lucru rǎmȃne la fel pentru noi: toţi am fost copii odatǎ. Ca şi copil suntem cu toţii întro oarecare mǎsurǎ mai aproape de Sinele nostru adevǎrat.

Se observǎ adesea cum copiii manifestǎ o curiozitate naturalǎ despre lume. Acestǎ curiozitate ar trebui cultivatǎ în perioada educaţiei copilului. Einstein spunea cǎ «Cea mai frumoasǎ emoţie pe care o putem experimenta este cea a misterului. Aceasta este emoţia fundamentalǎ care stǎ la baza tuturor artelor şi ştiinţelor adevǎrate. Acela, pentru care acestǎ emoţie este strǎinǎ şi care nu îşi mai pune întrebǎri, oprindu-se subjugat de teamǎ este ca şi mort, ca o lumȃnare stinsǎ »

Programul WBWP este dedicat şcolarilor de toate vârstele având rolul de a armoniza mintea, corpul şi sufletul. Aceastǎ abordare unicǎ poate schimba modul de percepţie şi direcţia de dezvoltare a copiilor creând fundaţia pentru o viaţǎ trǎitǎ cu sens, bunǎtate, flexibilitate, rezistenţǎ mentalǎ şi fizicǎ. Programul a fost conceput în urma unor studii, cercetǎri, mǎrturii şi activitǎţi practice cu copiii şi adulţii. Acesta are la bazǎ o combinaţie de tehnici şi cunoştiinţe atât din viaţa şi cultura esticǎ cât şi din cea vesticǎ.

Prin dobândirea unei conştiinţe prezente (mindfulness) copiii vor învǎţa cum sǎ facǎ faţǎ unor situaţii neplǎcute, reflectând asupra lor cu o viziune pozitivǎ. Aceastǎ abordare fiindu-le de ajutor în situaţii reale din viaţǎ. Punem accent pe deschidere, acceptare, simţ al umorului şi pace interioarǎ. Este o metodǎ blȃndǎ de a relaţiona la orice vor întȃmpina în viaţǎ. Ȋncep sǎ-şi recunoascǎ reacţiile dintre minte-corp în faţa schimbǎrilor sociale. Utilizȃnd capacitatea de conştientizare, echilibrǎm emisfera dreaptǎ, creativitatea cu emisfera stȃngǎ, analiticǎ sau procesele liniare.

Ȋncurajǎm copiii sǎ cǎlǎtoreascǎ întrun mod autentic şi curajos prin copilǎrie şi îi ajutǎm sǎ facǎ acelaşi lucru pe mǎsurǎ ce se dezvoltǎ ca şi adulţi, experimentȃnd pe deplin momentul prezent cȃt pot ei de bine.

Dǎm naştere copiilor noştri, iar apoi întreaga noastrǎ lume se schimbǎ, deoarece dorim sǎ le acordǎm un bun acoperiş, mȃncare , dar şi o educaţie optimǎ. Ȋncercǎm sǎ-i protejǎm de tot felul de lucruri sau situaţii care ar putea sǎ-i rǎneascǎ şi sǎ le oferim toate lucrurile pe care le-am ratat noi cȃnd eram copii. Ȋmbǎtrȃnim şi vedem cǎ de abia reuşim sǎ-i protejǎm de toate intemperiile şi crizele vieţii. Ȋn momentul acela realizǎm cǎ cel mai bun dar pe care puteam sǎ îl oferim este de a îi învǎţa cum sǎ devinǎ adulţi sǎnǎtoşi atȃt corp şi minte, cȃt şi la inimǎ, demni, cu mintea deschisǎ şi trǎindu-şi viaţa pe deplin, fǎrǎ fricǎ, în iubire şi cu bunǎtate.

Pentru mai multe detalii, vizitaţi siteul dedicat programului pentru copii: www.wbwp.org.